Znanje u kasnijoj islamskoj filozofiji

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /home/logosorg/public_html/includes/menu.inc).
Znanje u kasnijoj islamskoj filozofiji

Centar za kulturu i edukaciju “Logos” nedavno je objavio još jednu studiju iz područja islamske filozofije. Riječ je o knjizi Ibrahima Kalina, pod naslovom Znanje u kasnijoj islamskoj filozofiji, u prijevodu Harisa Dubravca.

Knjiga Znanje u kasnijoj islamskoj filozofiji donosi sliku povijesnog razvoja muslimanske intelektualne i duhovne tradicije, koja se u svom vrhuncu javlja kroz sintezu teologije (kalam), filozofije (falsafa) i gnoze (‘irfan). Djelo Ibrahima Kalina, ispisano pod mentorstvom Seyyed Hossein Nasra, najistaknutijeg autoriteta u oblasti muslimanskog filozofskog mišljenja, jedno je od najznačajnijih ostvarenja savremene muslimanske misli.

Ibrahim Kalin se nadovezuje na istraživanje unutar vrlo živog modusa islamskog filozofskog istraživanja, kakva poduzimaju Mehdi Aminrazavi, William Chittick, Hamid Dabashi, Christian Jambet, Sajjad Rizvi, John Walbridge i Hossein Ziai, dok predmetnoj temi pristupa sa vrlo izoštrenom filozofskom i teološkom vještinom, o čemu svjedoči njegov izbor zapadnih sagovornika: Ernest Gellner, Pierre Hadot, John McDowell, Thomas Nagel i Charles Taylor. (David Burrell)

Nema sumnje da je riječ o izuzetno utemeljenoj knjizi. Ne samo da je Kalinovo pisanje jasno, nego on uspijeva prenijeti ono što je u samom središtu Sarove epistemologije, bez toga da žrtvuje tekstualnu tačnost s jedne, i filozofsku dubinu s druge strane. U isto vrijeme, knjiga nastoji ponuditi temeljne uvide Mulla Sadra, u razgovoru sa nekim od značajnijih filozofa moderne zapadne filozofije, i to u rasponu od Descartesa i Kanta, do Heideggera i Taylora. Dovoljno je kazati da knjiga Znanje u kasnijoj islamskoj filozofiji predstavlja izvrstan doprinos narastajućem području sadrijanskih studija i zasigurno će visoko postaviti ljestvicu za tu vrstu historijskog opusa, filozofske strogoće, pa čak i mistične senzitivnosti koju zahtijeva svako ozbiljno bavljenje Mulla Sadrovim mišljenjem. (Muhammad Rustom, Carleton University).

Filozofija
6/12/2022