Pravo između bioetike i biopolitike: Filozofija prava Ronalda Dworkina

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /home/logosorg/public_html/includes/menu.inc).
Pravo između bioetike i biopolitike: Filozofija prava Ronalda Dworkina

U organizaciji Centra za edukaciju i kulturu “Logos” u Bošnjačkom institutu u Sarajevu održana je promocija knjige "Pravo između bioetike i biopolitike: Filozofija prava Ronalda Dworkina", autora dr. Dželaludina Hodžića.

O knjizi su ovom prilikom govorili dr. Pavle Mijović, dr. Samir Forić i dr. Nasir Muftić, te sam autor, dok je promociju moderirao Nermin Hodžić.

U koricama ovog djela je studija, Hodžićeva doktorska disertacija odbranjena na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, pod mentorstvom prof. dr. Jasne Bakšić Muftić. 

Autor u knjizi tematizira pitanje odgovornosti u biotehničkoj epohi iz perspektive Ronalda Dworkina, jednog od najznačajnijih savremenih filozofa prava. Dworkin nije dovoljno predstavljen u Bosni i Hercegovini, pa Hodžićevo djelo baca više svijetla na njegovu filozofsku misao prava i prvenstveno je namijenjeno stručnoj i naučnoj, a potencijalno i široj javnosti. 

Studija obraća pažnju na aktuelna živa pitanja i dileme, na Dworkinovo razumijevanje bioetičkih i biopolitičkih strujanja, koja pitanja života i životnih izazova posmatraju s bipolarnih strana. 

- U poduzetom istraživanju zanimalo nas je kako se mogu razumjeti temelji odgovornosti, na povijesnoj prekretnici čovječanstva, iz filozofije prava Ronalda Dworkina. Drugim riječima, riječ je o tome kako u novim okolnostima, koje su označene kao fluidnost, razvijati konceptualno proširenje odgovornosti iz moralno-etičke i političke dimenzije temelja prava, na kojima insistira Dworkin - kazao je dr. Hodžić.

Prema njegovim riječima, kada se osvijesti činjenica da biotehnološko potkopavanje normativnih temelja, najizravnije dolazi do izražaja u sintagmi "pravo koje važi, a ne znači", onda su jasna polazišta i osnovni fokus ovog razmatranja.

- U zadaći osnaženja potkopanih temelja prava, pažnja je usmjerena na odnos koji se razvija u tradiciji hermeneutičke filozofije, koja omogućava da se pred sobom uvijek ima cjelina pravnog fenomena - pojasnio je Hodžić.

Promotori su saglasni da knjiga "Pravo između bioetike i biopolitike: Filozofija prava Ronalda Dworkina" predstavlja vrijedan doprinos društveno-humanističkom promišljanju stvarnosti u koju smo uronjeni.

- Rad je pozicioniran između dvije glavne teme, jedne koja je vezana za sam ljudski život, pa zbog toga u naslovu postoje odrednice bioetika i biopolitika vezana za tehnološko ovladavanje životom, a druga je vezana za filozofiju Dworkina koji je vrlo relevantan autor - naveo je dr. Mijović.

Pored knjige "Pravo između bioetike i biopolitike: Filozofija prava Ronalda Dworkina" autor je prethodno objavio i studiju pod naslovom “Liberalizam vs. multikulturalizam: pregled rasprave o grupnim pravima”.

Filozofija
29/11/23