Religija i društvo u 21. stoljeću

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /home/logosorg/public_html/includes/menu.inc).
Religija i društvo u 21. stoljeću
Hilmo Neimarlija

Prisutnost religije na društvenoj sceni je jedno od obilježja  dvadesetprvog stoljeća. Religijski inspirirani pokreti širokog  društvenog i civilizacijskog spektrai uključivanje religijskih ustanova i simbola u realiziranje različitih političkih ciljeva i interesanose izazove i proizvode napetosti u područjima prava i religijskih sloboda, medija i javne politike, kulture i sistema obrazovanja.Prostori i oblici društvenog utjecaja i društvene upotrebe religije u današnjem globaliziranom svijetu, kao i različiti odnosi prema njima, beskrajno su rašireni, umnoženi, razuđeni. U isto vrijeme, kao pojava koju je malo ko predviđao i u kojoj pojedini istraživači ne vide toliko uspjeh religije koliko neuspjeh sekularizacije, povratak religije u društveni život protuslovi logici modernog racionalizma, izmiče interpretativnim i anticipatorskim moćima  društvenih nauka, uznemirava svijest koja društvenu stvarnost definira tako da u njoj nema mjesta za izvanjske autoritete.

Zbornik  „Religija i društvo u 21. stoljeću“ sadrži priloge o  pitanjima religije i društvakoji su izvorno prezentirani na međunarodnom skupu   održanom  u Tuzliu aprilu 2019.  Zastupljeni su prilozi o prisutnosti religije u savremenim društvimau oba vida njezinih aktualizacija, u vidu neposredne životne realnosti i u vidu teoloških i pseudoteoloških sadržaja društvene mislii populističkih mnijenja. Kao cjelina, prilozi odaju tematsko  respektiranje društvene prisutnosti religijeumnoštvu lica i mnoštvu obezličenja,u preplitanjureligijskih ideja, vrijednosti i ustanova  sa   sekularnim institucijama    politike, nauke,  društvenog života, u podsticajima i izazovima novog  susretanja teologije i filozofije. Posebno se razmatraju pitanja evropskih  određenja religije, institucionalnih i pojmovnih, i pitanja aktualne prisutnosti religije  u javnom prostoru  Bosne i Hercegovine. U Bosni i Hercegovini, kao i u drugim bivšim socijalističkim  zemljama jugoistočne Evrope, uspon religije tijesno je povezan sa propadanjem poretka u kojem je religija sistemski ograničavana a sekularizacija  sistemski podržavana,  i u kojem su humanističke  vrijednosti sekularnosti ideološki i politički intepretirane i monopolizirane.  Usljed toga, problem arbitriranja sa prisutnošću religija u javnom prostoru u ovim sredinama  ima veću  težinu nego li u zemljama zapadne Evrope. U radovima u Zborniku  uvažava se   činjenica  da raspravljanje pitanja religije i sekularnosti u Bosni  i Hercegovini, kao tradicionalnom multietničkom i multireligijskom društvu,  implicira  dodatnu osjetljivost i odgovornost.

Zbornik uređuje kolega Rusmir Šadić, a izdavači su Centar za kulturu i edukaciju „Logos“, te Institutu za društvena i religijska istraživanja.

Religija
19/4/2020